Minta követés

 Sziasztok!

Érkezett egy észrevétel, hogy már a minta leolvasással/értelmezéssel gondok vannak.
Hogy mit kell nézni, hogy kell követni stb.

Kezdésnek azt javaslom, hogy magyar mintákat, leírással keressetek.
Ha elakadtatok, még mindig ott a szöveg amiből rájöhettek hogyan tovább.

Az alap dolgokat megmutatom Dobos Éva  egyik mintáján keresztül:

Eredeti minta letölthető innen.

- Általában a minta elején, végén, valahol a lapon van egy összefoglaló, hogy milyen anyagok, és mennyi szükséges a mintához (a képen piros karikával jelölve - képre kattintva nagyobb méret :).


 Megjegyzés: a medálalap, az a fém pöcök ott a medál tetején, amivel a nyaklánchoz kapcsolódik, helyettesíthető szerelő karikával (1- vagy 2-vel ), vagy egyszerű gyöngykarikával.

-A medált fogom részletezni, tehát ha ehhez beszereztük a kívánt hozzávalókat, kezdődhet a fűzés:

Előkészítjük a hozzávalókat, levágunk egy kb 70 cm damilt (nem valószínű, hogy ennyi kell majd, de jobb biztosra menni, mert utólag nagyon nehéz pótolni a damilt). Vannak olyan minták, ahol még ezt is megadják segítésként.

Második lépés: a minta értelmezés, annyi ilyenkor a teendő, hogy megnézzük hány színnel jelölik a damilt. Ez abban segít, hogy "kétszálas" fűzésről van e szó (magyarán a damil mindkét végével fűzünk), vagy "egyszálas" (kezdésnél van valahol egy csomó, és csak 1 szállal fűzünk tovább).
Ennél a mintánál kétszálas fűzés lesz (az egyik lila, másik sárga színnel jelölve - továbbiakban én is így utalok az egyes damil szálakra). Ilyenkor a damil közepéről indulunk majd el. Kezdőpont a két szín találkozása, amit értelemszerűen az első képen látunk.
Példa a kezdőpontra.
 1. kép:
Tehát kezdésnek felfűzünk 5 szem kásagyöngyöt.
Ezután az egyik szálra felveszünk 1 szem kásagyöngyöt, és az ellentétes irányból a másik szálat is átvezetjük rajta (vagyis keresztezzük a damilokat ezen a gyöngyön - a rajzon ezt jelzik az egymást keresztező vonalak), ekkor kapunk egy gyöngykarikát, amit a damil közepére kell igazgatnunk.

Példa keresztezésekre.
Majd a lila szálra felfűzünk 1 csiszolt-1 kása-1 csiszolt-1 kása gyöngyöt (képen piros pontokkal megjelölt).

Ezután egy csiszolt gyöngyöt veszünk fel a lila szálra, és a másik végén átfűzzük a sárga szálat, keresztezzük (képen piros karikával jelölve).

Legutolsó lépés ezen a képen: a lila szálat visszavezetjük a képen látható gyöngyön keresztül.

Ezzel készen is vagyunk az első képpel. Ellenőrizzük le, hogy az eddig elkészült fűzésünk úgy néz e ki mint az 1. képen. Ha nem, akkor valószínűleg valamelyik lépést kihagytuk.

2. kép: 
Megjegyzés: a már megfűzött gyöngyöket, a következő képen általában szürkével jelölik, míg  az aktuális gyöngyöket színnel, vagy térhatással.

Tehát mint látható a kettes képen az előzőleg elkészült darabunk el van forgatva. Hasznos, ha mi is beforgatjuk ebbe az állásba, így könnyebb lesz a 2. ábrán eligazodni (itt a kezdőpont az előző ábra utolsó keresztezésétől indul). Ha gépről nyitottad meg ezt a képet, akkor érdemes az adott képre ránagyítani, úgy még könnyebb követni.

Tehát sárga szálra felfűzünk 1 kása- 1 csiszolt- 1 kása gyöngyöt, majd felveszünk 1 csiszoltat, és keresztezzük a szálakat. Majd a sárga szálat átfűzzük az egyik előzőleg már felfűzött, következő kásaszemen.


Majd lila szálra felfűzünk 1 kása- 1 csiszolt- 1 kása gyöngyöt, majd felveszünk 1 csiszoltat, és keresztezzük a szálakat. Majd a lila szálat átfűzzük az egyik előzőleg már felfűzött, következő kásaszemen.
 Egészen addig folytatjuk ezeket a lépéseket amíg körbe nem érünk, és a 2. képen található formát kapjuk.
 Megint ellenőrizzük le, hogy tényleg így néz e ki.

3. kép:

Itt a lila szállal érdemes kezdeni: 4 kását felfűzünk, majd az előzőleg felfűzött két kásán, és a most felfűzött első szemen átvezetjük.

A sárga szálra felfűzünk 1 kását - 1 csiszoltat - 1 kását, majd felveszünk 1 csiszoltat, és keresztezzük a szálakat. Majd a sárga szálat átfűzzük az egyik előzőleg már felfűzött, következő kásaszemen.

Ezt folytatjuk addig, amíg végig nem értünk a 3. ábra lépésein.

4. kép:

Érdemes a sárga szállal kezdeni, mivel az hosszabb utat jár be.

Tehát visszavezetjük a meglévő két kásán és a csiszolton, majd felfűzünk 5 szem kásagyöngyöt.
Továbbvezetjük a meglévő csiszolton, kásákon, csiszolton, majd felfűzünk egy csiszolt gyöngyöt.
Továbbvezetjük a meglévő két kásán és a csiszolton, majd felfűzünk 5 szem kásagyöngyöt /Megjegyzés: valamint ide fűzzük a medálalapot, vagy a szerelő karikát/, és vezetjük tovább a szálat, amíg a képen látható helyre nem érünk.

Lila szálnál: felfűzünk egy csiszoltat, majd vezetjük tovább a szálat, amíg a képen látható helyre nem érünk.
Végén az a pukni jelzi a csomót.

A csomónál fontos, hogy meghúzzuk a két damilszálat, hogy olyan tartása legyen a medálunknak, amilyet szeretnénk., majd a csomó után, visszavezetjük tetszőleges irányba valameddig a szálakat, és ott vágjuk el, így megakadályozzuk, hogy szétcsússzon a csomónk (sajnos damilnál előfordulhat, ha közvetlenül a csomónál vágjuk el a damilt).
Sőt a csomót meg is erősíthetjük, ha egy pici színtelen körömlakkot pöttyentünk rá.

A nyaklánc részt nem részletezem, a huzalos nyaklánc készítést, már a Tipp oldal végén leírtam.

Remélem elég világos volt a magyarázatom.
Ha nem volt eléggé az :) , vagy ha ezenkívül kérdés / észrevétel van, nyugodtan lehet nekem írni.

Jó fűzögetést! És sok sikerélményt!

Üdvözlettel:
KláriNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése