Tippek

 Hasznos tanácsok minden leendő/meglévő gyöngyözőnek:

Szia!

Gondolkozol, hogy szeretnél gyöngyökből ékszereket készíteni?
Nem mersz nekivágni, mert fogalmad sincs hol kezdjél hozzá?
Itt találsz pár hasznos tanácsot, tippet, ötletet.

Egy kedves blogtársamnak gyűjtöttem össze, ezt a leírást, direkt ilyen magyarázó :) , és ha már ennyit dolgoztam rajta, sztem másoknak is hasznos lehet.
Mindent leírok alaposan, tehát ha találsz olyan kifejezést, ami nem világos, később tuti meg lesz magyarázva.

Kérdései a következők voltak:
"Azonban fogalmam sincs hol is kezdjem. Milyen szerszámokat kellene vennem, milyen alapanyagok kellenek kezdetnek. Leginkább a drótékszerek érdekelnének,de persze a többibe is belekukkantanék.
Hol érdemes vásárolni pl neten? Mire figyeljek vásárláskor? Könyvet ezzel kapcsolatban érdemes e venni?"

Szerszámok:
 -vonalzó, vagy mérőszalag
 -olló (papírvágó - jó ha olyan amit nem sajnálsz, gyenge drótokat, huzalt ezzel vágom)
 -pár fogó :
  • egy drótvágó/csípőfogó, képen piros nyelű (masszív drótokhoz kell, és szerelő pálcákhoz) - pasim gépszerelő szerszámosából nyúltam...úgyis csak ritkán használja. :)
 
  • egy normál fogó, piros nyelű (az enyém olyan, hogy ezzel is lehet drótot vágni, karikák szétfeszítése stb.) - pasim gépszerelő szerszámosából nyúltam...úgyis csak ritkán használja. :)
 
  • kúpos fogó a neve asszem , képen fekete (masszív drótok, szerelőpálcák hajlításához, és karikák szétfeszítéséhez használom stb.) : ilyen nem volt páromnak, úgyhogy hobbiboltban, vagy gyöngyös boltban meg lehet venni, 1000 Ft alatt volt az ára valahogy.

 -hasznos még gyöngyfűző tű (damilhoz kb 0,16 méretű damilhoz /vagy kisebb méretűhöz/ ; cérnához /kimondottan gyöngyfűző cérna- 60-as/) nagyon megkönnyíti az életed, ezerszer haladósabb, mint ha kézzel fűzögetnél. Gyöngyös boltban kérhető, külön kérj damilost, és cérnást. Én legutóbb cérnához vettem, 4 db volt 200 Ft. (kezdésnek mondjuk egyenlőre cérnás nem lényeg).

Alapanyagok:
 - gyöngyök: többféle van, minőségre, méretre vonatkozóan. 
 • kása gyöngy: általában 8/0, vagy 9/0 méretűek, ezeket nagyon olcsón lehet venni gyöngyös boltban, hobbi boltban, rövid árú boltban, ajándék, és papír boltban - többnyire távol keleti gyöngyök, nem túl jó a minősége (vagyis nem egyformák a gyöngyszemek), érdemes kezdésnél ezeket használni, olcsók, és ugyanolyan szép ékszereket lehet ezekből is fűzni, én pl.főképp ilyeneket használok.
Akkor vedd meg ha kb. 100 Ft/ csomag áron van (1 csomag általában 15 gramm, de vannak helyek ahol nagyobb, vagy kisebb a csomag mennyisége, ár-arány is úgy változik).
Jobb minőségű ebből a cseh, vagy a japán  kása gyöngy, ezek drágábbak is.
Minőségre nem biztos, hogy oda van írva a származási ország: "A" általában cseh, vagy japán (jobb minőségű), "B" távol keleti (gyengébb).
Kása gyöngy mérettábla:
15/0 : legkisebb méretű gyöngyök. A csomagoláson ezt a méretet feltüntetik. Egyes mintákhoz írják, ezek általában japán vagy cseh gyártmányok, jó minőségűek, kb 300-400-500 Ft körül mozog a csomag áruk. Érdemes csak akkor venni, ha már ki van nézve a minta, a használt szín.
11/0 : A csomagoláson ezt a méretet feltüntetik. Japán, vagy cseh gyártásúak, jó minőségűek, kb 300-400-500 Ft körül mozog a csomag áruk, egyes mintákhoz kell . Érdemes csak akkor venni, ha már ki van nézve a minta, a használt szín.
10/0: A csomagoláson ezt a méretet feltüntetik. Japán, vagy cseh gyártásúak, jó minőségűek, kb 300-400-500 Ft körül mozog a csomag áruk, egyes mintákhoz kell . Érdemes csak akkor venni, ha már ki van nézve a minta, a használt szín.
 8/0 - 9/0: a normál méretű , ebből tökéletes a távol keleti /ált. kínai/. A csomagoláson ezt a méretet nem tüntetik fel (kivéve ha jó minőségű, de ott sem biztos). Egyes mintáknál lecserélhető a díszítésre használt 15/0, vagy 11/0 gyöngy 9/0-ra...képként mutatok példát :) az eredeti minta szerint készült a piros- fekete nyaklánc medálja, míg az általam variált 9/0-ás méretű a 2. kép a vegyes-fehér nyaklánc medálja.

6/0 - 5/0 : legnagyobb méretű gyöngyök, ezekből is a távol keleti kb. 100 Ft/csom. Érdemes venni, méret általában ennél nincs feltüntetve, de ott szokott lenni a normál 9/0 kásák mellett, nagyon jó töltelék gyöngy. Jobb minőségű, pl. japánnál fel van tüntetve a méret.

Körülbelüli méret gyöngyöknél:
Persze nem soroltam fel az összes méretet, de ezek a leggyakrabban használtak.
Itt lehet még olvasni a kásagyöngyökről.

 • szalma gyöngy: Méret: különféle lehet, mintánál kell ellenőrizni, hogy milyen hosszúságú / színű kell.
Minőség: ugyanúgy távol-keleti 100Ft/cs. árú, és a drágább cseh, vagy japán.


 • delica gyöngy : "Toho treasure", vagy "Miyuki delica" néven fut. (Tohonak vannak sima kása gyöngyei is, fontos, hogy ott legyen a treasure, Miyukinál asszem nincs külön kása)
Japán, jó minőségű gyöngyök. Kétféle méret: 11/0, 15/0.
Ezeket a gyöngyöket peyote fűzés technikánál használják főleg. Úgy néznek ki mint mini műanyag csövecskék szétvágva, ha ezeket használod, olyan szorosan illeszkednek, mintha az egész szőve lenne.
Ezek nagyon drága gyöngyök.  5 grammos csomagok 400-900 Ft-ig terjednek.
Példa peyote fűzésre.
 • kocka gyöngy : ebből is van távol-keletis (100 Ft/cs.), vagy japán. Vagy a minta kéri, vagy jó töltelék gyöngy a nyakláncokon /szívesebben használom ott ezeket, mintha teklát, vagy csiszoltat használnék rá - ugyanilyen a 6/0 kása gyöngy is/.
A távol-keletis /kínai/ általában műanyag, a vége vagy le van koptatva, vagy totál tört.

 • tekla gyöngy : fóliával bevont üveggyöngy, általában cseh. Mérete változó, 3mm-től akár 2 cm-ig, vagy még ennél is nagyobb.
Ez hasonlít a legjobban az igazgyöngyhöz. Mintánál általában megadják, hogy tekla kell és hogy milyen méret.
Ára elég változó, lehet 1 fajta színt és méretet csomagban kapni, vagy füzérben /általában írják a kb-i darab számot/, vagy a nagyobbakat darabra.

Lehet jó műanyagos utánzatokat is kapni, érdemes megvenni, ha szép, mert általában olcsóbb.
Példa tekla gyöngyből készült nyakláncra.

 • csiszolt gyöngy : vagy úgynevezett fazettázott. Lehet kúpos, téglalapos lecsiszolt,gömb, fánk, csepp, rizs stb. alakú.
Üveg : jó minőségű, általában cseh csiszolt / kristály gyöngy néven fut, vagy Swarovski kristálygyöngyként (drágább).
Leggyakrabban kúp, vagy téglalapos lecsiszolt forma kell a mintáknál.
Ára elég változó, lehet 1 fajta színt és méretet csomagban kapni, vagy füzérben /általában írják a kb-i darab számot/, vagy a nagyobbakat darabra.
Mintánál általában megadják, hogy milyen forma kell és hogy milyen méretű.
Leggyakrabban a 4 mm, 6 mm-es kúpos, vagy csiszolt kell a mintákhoz, ezeket általában 20 db-os kiszerelésben veszem, 300-400 Ft áron.
Lehet ezekből is jó műanyagos utánzatokat is kapni, érdemes megvenni, ha szép, mert általában jóval olcsóbb, 100 Ft/cs.

/Rivoli kristály: medálok közepénél használjuk, nagyon szépen kinéző csiszolt, nagyobb méretű kristály. pl a gyöngykuckóban , csak ha a minta kéri, meg ha ráakadsz :)/
Gyöngyökből van még csomó fajta: tűzzománcos, lámpa gyöngy, préselt, fa, csont, ásvány, fém stb. ezek igazából csak ha a minta kéri kategóriák, vagy a láncon díszítő gyöngyök.

- damil :
érdemes horgászboltban beszerezni, sokkal olcsóbb mintha gyöngyös-hobbiban vennéd.
Kell 1 db  0,16 mm -t , vagy 0,14 mm-t venni /ha van hozzá gyöngyfűző tű/; és 1 db 0,2 mm-t.
Ezek kb. 300-500 Ft áron kaphatóak, és baromi sokáig elegek.

Speciális : gumi damil - karkötőknél hasznos, de idővel kinyúlik, és ezért nem is használom. Hobbi, gyöngyös boltokban kapható.

- drótok:
Na ezzel gondban vagyok, kimondottan drótot nem használok.
Kaptam nagynénémtől néhányat, azok sztem gyöngyből készült virághoz, és gyöngy állatkákhoz való pont, így rá lehet kérdezni az eladóknál.
Amit én használok az elég vékony, és ha nagyon meghúzom el is szakad.

Itt vannak méretek, és árak.
Ebből a témából, egy jó alap dróthajlítgatós könyvet tudok küldeni, ami nagyon hasznos.

- sodrony, vagy huzal :
 Szupi tartást ad nyakláncoknak, ebből érdemes 1 tekerccsel venni , világos-közép szürke színben, 100 m -es tekercs 500-700 Ft, jó sokáig elég.
Egyszálas nyakláncot csak sodronyra fűzök fel, egyszerűbb, mint damilra, és jobb/szebb a nyaklánc tartása is.
- gyöngyfűző cérna : ezt érdemes gyöngyös boltban venni, de jó a suszter cérna is.
Ebből is vannak különböző méretek (szálvastagság), én 60-ast vettem, ez sztem jó.
Elsősorban díszítéseknél használom, olyan helyen ahol nem fontos a tartás, pl gyöngybogyók díszítése. Úgyhogy ez egyenlőre nem fontos.

- kapocs : legjobb a delfin kapocs sztem, a legkönnyebben használható, és a legvalószínűbb, hogy nem rossz amikor megveszed. (rugós kapoccsal már jártam úgy, hogy nagy kiszerelésben, 30 db vettem és 1/3-a rossz volt.
Érdemes nagy kiszerelést venni, pl én innen szoktam.
delfin kapocs
- szerelő karika : különböző méret és vastagság. Olyat szoktam venni, ami jó a kapcsokhoz, vagyis jó vékony.
Ezt is nagy kiszerelésben éri meg megvenni.
 - szerelőpálca : két féle van, van a hurkos /az egyik végén egy hurok-főleg nyaklánc közbeni rész/, és talpas /az egyik vége egy kis lemezben végződik, medálok, fülbevalók vége/.
Hossza változó, 1 cm-től a 4-5 cm-ig, de a hosszat lehet alakítani.
Ebből ha nem totál ilyen láncot tervezel, kezdésnek elég különféle méretűt venni 1-1 kis csomaggal.
szerelőpálcika - talpas
szerelőpálca - hurkos
 - csomófogó : csomók elrejtésére jók, főleg damilnál. 1 kis csomag elég.
Én damilos nyaklánc végénél tutira megyek. Sokszálas damilos nyaklánc: 1. lépés: összecsomózom a damilokat (pl ha 4 szál akkor 2-2 csomót csinálok, így nem olyan feltűnő), 2. csomók végére stoppert teszek - összenyomom, 3. csomófogó , majd belsejébe stopper-összenyomom, 4. a stopper után még egy nagy csomó (ezt még színtelen köröm lakkal megerősítem :), majd rázárom a csomófogót, és elvágom a felesleges damilt.
- stopper : vékony fém gyöngy, amit felfűzünk és a kívánt helyen fogóval összenyomva rögzítünk.
Szupi mutatós nyakláncot lehet készíteni vele, sodronyra, teklából, és nagyon gyorsan készen van.
Ezt nagy kiszerelésben érdemes venni.


Én kb. ennyi alap dolgot használok.
Jah még eszembe jutott, érdemes egy magas peremű tálcát használni gyöngyfűző helynek, nekem agy 40 cm átmérőjű van amire kipakolom a szükséges anyagokat.
+ lehet venni gyöngytartó dobozt, amibe kiszórod a kellő gyöngyöket, de én 5-6 kubus ital tetőt beszereztem, jók a szószos tetők is.
Amikor egy ékszert befejezek elpakolászok, nekem a gyöngyeim az eredeti csomagokban vannak, meg kaptam egy csomó kisméretű visszazárható műanyag tatyit. Ha meg ülök rajta pár napot akkor az egyik szekrény tetejére felpakolom tálcástól.

Vásárlás :
Ha Budapesten laksz, akkor érdemes mászkálni, ha vidéken akkor rendelni.
Én a meglátni, megtapogatni híve vagyok :) így én mászkálni szoktam, továbbá, az összes rövidárus, hobbi, papír boltba be szoktam kukkantani, mert nagyon jó dolgokat lehet találni.
Pár üzlet Budapesten:
- nagyon szeretem az üllőin a 16-os szám körül van egy kicsi gyöngybolt, ha megköveznek se jut eszembe a neve (az biztos, hogy valamilyen gyöngy :)
tele van jobbnál jobb darabra vehető gyönggyel, medálokkal, kiegészítőkkel, műanyag gyöngyökkel, kimérhetős fa gyöngyökkel.

- blahánál van a Gyöngyház, leggyakrabban ide futok be.
Itt minden egy helyen megtalálható, csomó jó műanyag gyöngy is akad itt.

-Gyöngykuckó (majdnem a nyugatinál ): ide akkor szeretek jönni, ha valami alapanyag sok kell, az üzletben is ugyanúgy meg lehet venni a nagy kiszereléses dolgokat, mint a webshopjukban. Plusz itt is vannak jó darabáras gyöngyök.

-Pátria papírbolt: érdemes ilyen helyekre is betérni, pl a 7. számú boltjuk itt van a 1148 Bp. Fogarasi út 10-14.  , szuper fém dolgokat lehet itt venni, olcsók: gyöngykupakokat, kis felfűzhető szerencse érméket stb.

Nagyon érdemes bekukkantani egyéb hobbi / méterárú boltokba, sose lehet tudni, mire akad rá az ember.
Pl: Az őrs vezér téri IKEA mögött 1-2 utcával van egy hobbi és ajándék bolt, legutóbb még nagyon jó 4 mm-es csiszolt gyöngynek tűnő műanyag gyöngyöket lehetett ott kapni.

Rendelési helyek - ezek fix helyek, még róluk panaszt sehol sem hallottam/ olvastam:
www.gyongykucko.hu - van boltjuk is, én odaszoktam ellátogatni.
www.gyongyvilag.com - ennek az üzletében még nem voltam.

Amire figyelni kell vásárláskor :
Először is, hogy mennyi pénzt szánsz rá :)))), először a kinézett mintához vásároljunk be, és ha marad pénz akkor lehet még válogatni.
Fontos ha boltba mész, akkor a kiválasztott mintát először meg kell nézni (a minta elején van egy összefoglaló, az alapanyagokról), és felírni 1 db papírra, hogy milyen és mennyi alapanyag szükséges hozzá (vannak olyan csomagok, amik nem elegek db számra).
Fontos, hogy milyen színekben gondolkodsz...én több színt is összerakok, mert így több fajta ruhához is hordható.
Érdemes ár-arányra is figyelni /van e olyan műanyag gyöngy, amivel valamelyik csiszolt gyöngy kiváltható stb./ .
Könyv :
Igazából elég nehéz ráakadni jó könyvekre boltokban.
Én netről szedtem össze egy csomót, és tudok küldeni jó párat.
Én pl. a Keresztszemes magazin gyöngyös mellékleteiből csináltam az első nyakláncaim. (pont a fehér vegyes nyaklánc volt az első komoly medál minta)


Kezdésnek tudom ajánlani a stopperes-sodronyos nyakláncot:


Nagyon-nagyon gyors és tutira sikerélmény. Ehhez lehet kapni a Kreatív Hobby boltokban cseh tekla gyöngyös csomagot, amiben különböző méretű gyöngyök találhatóak, egy, vagy egy-két színes verzióban (itt csak ezt a fajta gyöngy csomagot szoktam venni, mert a többi írtó drága sztem, kivéve a normál kása gyöngy csomag ). Annyi gyöngy van benne, ami 3db 1 soros nyakláncra elég. (kb. 300 valahány Ft)

Leméred, hogy mekkora nyakláncot szeretnél: mennyire legyen lógós. Egy darab madzag, cérna, vagy a sodronnyal magával. Ráhagysz egy 5 cm-t még pluszban.
Középre csúsztatsz pár gyöngyöt, majd kétoldalt, vagy közvetlenül mellette, vagy kissé távolabb stopperrel lezárod. és utána elindulsz az egyik, majd a másik irányban.
Szebb lesz, ha a stopperek, kb azonos távolságra kerülnek egymástól.

Ezt sodronyra éri meg felfűzni, én sodronynál, ha egysoros nem használok csomófogót, hanem a végén felfűzők egy stoppert, majd a kapcsot, és visszahajtom a sodronyt a stopperbe, és óvatosan fogóval kis hurokba húzom, majd a stoppert kilapítom.
Többsorosnál kell a csomófogó. Tehát megvannak a kész sorok, összeigazítom az egyik oldalt, felfűzök a szálakra egy csomófogót, majd a szálakra egy stoppert, ezt kilapítom, és rázárom a csomófogót. Ugyanezt a másik oldalon is elvégzem (a másik oldalt nagyon fontos igazítani, hogy jól mutassanak a gyöngysorok egymáson). Majd kapocs kerül rá és már hordható is.

Ennyi volt, ha ezenkívül van kérdés, vagy más hasznos tipp, észrevétel van nyugodtan lehet nekem írni.
Jó fűzögetést! És sok sikerélményt!

Üdvözlettel:
Klári

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése